Putin: România poate cumpăra gaze din Rusia, fără intermediari



Premierul rus, Vladimir Putin a declarat joi că Rusia este de acord să vândă direct României gaze, fără intermedieri. Putin a adăugat că Rusia nu este împotriva participării României în proiectul South Stream.

"Nu suntem împotrivă ca România să participe sau să facă parte din proiectul South Stream. Suntem de acord să trecem la relaţii directe (în furnizarea de gaze - n.r.) cu companiile de stat", a declarat premierul rus într-o discuţie purtată cu jurnalişti străini la reşedinţa prezidenţială de la Novo-Ogarevo, transmite NewsIn.

Premierul rus l-a rugat pe jurnalistul român care îi adresase o intrebare, să-i transmită preşedintelui României că "Rusia este dispusă să vândă companiei de stat din România întregul volum de gaze consumat de Ucraina, iar apoi aceasta nu are decât să-l revândă Ucrainei", transmite Agerpres.

Putin şi Băsescu au vorbit la telefon despre criza gazelor

Potrivit NewsIn, Vladimir Putin a spus că preşedintele Traian Băsescu i-a telefonat, marţi, exprimându-şi, îngrijorarea faţă de situaţia livrărilor de gaze, după cum au transmis agenţiile ruse de presă. Palatul Cotroceni a spus că nu poate oferi detalii despre conţinutul discuţiei telefonice dintre şeful statului şi premierul rus. Aproape întreaga Europă, inclusiv România, începuse să fie afectată marţi de întreruperi ale livrărilor de gaze ruseşti ce tranzitează Ucraina.

Traian Băsescu a spus în repetate rânduri că are o relaţie personală bună cu Vladimir Putin, însă recent vorbea despre "un semieşec" constatat în relaţia cu Rusia şi Ucraina. O preconizată vizită a sa, în toamnă, la Moscova, nu a mai avut loc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în data de 30 octombrie 2008 că România rămâne credincioasă proiectului Nabucco, că personal ţine foarte mult ca ţara noastră să-şi respecte angajamentele internaţionale,indiferent de opoziţia internă,arătând însă că vor avea loc negocieri şi cu Gazprom legate de traseul South Stream.

0 comentarii: